Горд палэзьлэсь

Сӥзьыл ке вуэ, нюлэс дуръёсын, сад-бакча котыръёсын, синмез гочатыса кадь, горд-горд пишто палэзь ӟускиос. Шӧмзыя соос пӧртэмесь луо. Кудӥз ческыталэс-чырс, мукетсэ ыме но поныны уг луы – сокем чырс. Озьы ке но, тросэз адямиос та нюлэс емышез шумпотыса толы дасяло. Угось горд палэзь туж узыр С витаминэн. Быгатӥсьёсыз солэсь пӧртэм сиёнъёс, юонъёс дасяло. Мон но туннэ тӥледлы дэмласько варенье, смоква, пастила пӧзьтыны.

Варенье. Кисьмам горд палэзез сузяно, миськоно, пӧзьтыны пононо быректэм вуэ но пӧзьтоно, небыт луытозяз. Нелькиськыны медаз шедьы. Вузэ кисьтоно. Палэзез сӥятыса, пӧлаз сироп ватсано (1 кг емышлы со мында ик сахар песок но 2 стакан ву). Эшшо пӧзьтоно на ляб тыл вылын, кӧня ке пол 3-4 час пала вис карылыса. Озьы палэзь пушкы ческытэз юнгес пыӵалоз, чырсэз быроз.

Пӧсьтэм вареньедэс кисьтэ фаянсовой тэркыосы но 10-12 час отын возе на, собере тыре банкаосы.

Смоква (палэзь кисаль). Сузям, миськем палэзьдэс, мискае поныса, бырем гуре яке духовкае 4-5 часлы парыны пуктэ. Небӟемез бере нельконо но шер пуж пыртӥ пызьыртоно. Собере сурано сахар песокен (1 кг палэзьлы сомында ик песок мынэ) но пӧзьтоно ляб тыл вылын напчытозяз. Медаз ӵуштаськы шуыса, ялан сурано.

Пӧзем мае тыроно вуэн коттэм фарфоровой тэркыосы, ӵошкытатоно. Собере пуктоно кӧс но шуныт азе. 2-3 нунал сылэм палэзь кисалез вандылоно 4 сэрего яке ромбен, вылтӥз пызьнано сахар пудра но тыроно пияла банкаосы. Пытсано пергамент бумагаен, интыяно юзмыт азе.

Пастила. Палэзез горшоке яке мискае поныса нельконо, пононо сахар песок, суралтоно но пуктоно бырем гуре. 3 час ёрос ортчыса, сое выльысь нельконо, суралтоно. Палэзезлэсь потэм вузэ кисьтыны уг яра. Пызьыртоно шерп уж пыртӥ, вӧлдоно пергамент бумагаен шобыртэм корт лист вылэ. Ӵошкытатыса пуктоно гуре (50-60 градуслэсь пӧсь медаз луы. 1 кг палэзьлы басьтоно 500 г песок).

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *